Ortopedian ja traumatologian erikoisala
Ortopedian ja traumatologian erikoisalaan kuuluvat tuki- ja liikuntaelimistön eli luiden, nivelten ja niihin liittyvien pehmytkudosten tautien ja vammojen diagnostiikka, hoito ja ennaltaehkäisy. Tyypillisiä tauteja ovat luuston, nivelten, jänteiden ja lihasten sairaudet, selkäsairaudet sekä tuki- ja liikuntaelimistön kasvaimet ja syöpätaudit. Tyypillisiä vammoja ovat luunmurtumat, nivelten, nivelsiteiden, jänteiden ja lihasten vammat. Lastenortopedit hoitavat edellä mainittuja tauteja ja vammoja kasvuikäisillä, vastasyntyneistä murrosikäisiin ja huolehtivat myös synnynnäisten tuki- ja liikuntaelimistön epämuodostumien hoidosta.
Vammoja ja sairauksia voidaan hoitaa konservatiivisin keinoin käyttämällä lääkehoitoja, tukisidoksia ja -lastoja, kipsihoitoja sekä kuntoutusta. Leikkaushoidossa yleisesti käytettyjä hoitomenetelmiä ovat luunmurtumien kiinnittäminen levy- ja ruuvikiinnityksin tai ydinnaulauksella. Nivelvammat ja taudit hoidetaan pääosin tähystyskirurgisin keinoin. Selän leikkaushoidossa yleisiä toimenpiteitä ovat nikamavälilevyn pullistuman hoito ja selkärangan virheasentojen korjaaminen luudutustoimenpitein. Pitkälle edenneen nivelrikon hoitoon käytetään tekonivelleikkauksia, joissa tuhoutuneet nivelen osat korvataan metallista, keraamista tai muovista valmistetuilla istutteilla.
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkärit tekevät tiivistä yhteistyötä muiden kirurgian erikoisalojen sekä radiologian, anestesiologian ja tehohoidon, fysiatrian, reumatologian, neurologian, lastentautien, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäreiden kanssa.
Ortopedian ja traumatologian erikoislääkärikoulutukseen kuuluu 6 vuotta kestävän lääkärien peruskoulutuksen ja lääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen 6 vuoden erikoistumiskoulutus. Koulukseen sisältyy palvelu terveyskeskuksessa, yleinen kirurgian alan koulutusjakso keskussairaalassa sekä ortopedian ja traumatologian koulutus yliopistollisessa sairaalassa.